keskiviikko 25. elokuuta 2010

Sarvi Kuononen, Ikivanha KelpoKonsti

Tavatkaa kuukauden vanha kaiffarini, Sarvi Kuononen:


Siniverisen kaverin ja minut esitteli kampaajani, joka kertoi sarvikuonokannun olevan aivan mahtityyppi meille astmaatikoille, joita nuhat ja poskiontelotulehdukset kiusaavat turhan usein.


Homma toimii siis siten, että tuohon siniseen kannuun laitetaan pikkiriikkinen mittalusikallinen hienoa merisuolaa, sitten lasketaan kannu täyteen vettä, hölskötellään, painetaan kannu poskea vasten, kumarrutaan lavuaarin ylle ja annetaan veden valua toisesta nenureiästä toisen kautta ulos. Puolet toisen puolen kautta ja puolet toisen, ja lopuksi "tuhautetaan" loput vedet pihalle. I know, kuulostaa_ihan_hirveältä!

Veden kaataminen nenään ei siis todellakaan kuulostanut mielestäni koettamisen arvoiselta, mutta kun flunssa jokseenkin sopivasti puski juuri tuolloin päälle, päätin antaa Kuonoselle mahdollisuuden. Ja äklöä mutta totta, tukkoistakin tukkoisempi nenä aukeni aikani valuteltuani, ja ektoplasman näyttävästi poistuttua henki kulki niin kevyesti, että flunssasta huolimatta nukuin hyvin.Olen ymmärtänyt, että Kuonokannun käyttö voi helpottaa myös heinänuhaoireita, mutta sen väitteen todenpitävyyttä pääsen testaamaan vasta ensi kesänä, nyt on ne nuhat nuhittu jo tältä vuodelta.

Pakkaus teksteineen on niin symppis, että ei sitä voi lukea hymyilemättä. Katsokaa vaikka. Liikkis!

21 kommenttia:

 1. Mä ostin ton viime helmikuussa ja heti ekalla kerralla tuntui että toi tosiaan toimii. Ekalla kerralla se kyllä tuntu tosi hassulle, mutta kyllä siihen tottuu (tai ainakin mä totuin). Mulla joskus 1,5 vuotta sitten tosta kertoi yks työkaveri tai sen lapsilla oli toi käytössä ja sitten eräs kaveri kertoi käyttävänsä tota. Olin reissussa just sillon helmikuussa ja tuli tosi flunssanen olo joten marssin apteekkiin ja päätin hankkia tuon. Satuin ostamaan tuon vielä semmoiseen aikaan että se oli tarjouksessa.

  VastaaPoista
 2. Joogaporukoissa toi on kovin yleinen ja minullekin moneen kertaan suositeltu mutta en ole viela kaynyt ostamassa. Kylla ne hyodyt varmasti on sen verran merkittavat etta voi vahan karsia siita tunteesta mika tulee kun nenaan kaadetaan vetta (ajatuskin inhottaa).

  VastaaPoista
 3. Sarvikuono on ykkönen! Ja sehän ihan todetusti vähentää poskiontelotulehduksia, mikäli käyttö aloitetaan heti nuhan alettua.

  VastaaPoista
 4. Aina kun käytän sarvikuonoa, muistan pakkauksen ohjeista tekstin "ota sarvikuono pois nenästä", ja tulen hyvälle tuulelle. :) :)

  VastaaPoista
 5. Sarvikuono on ihan paras! Ja lapsista tosi hauska (kunhan kohteena olen minä :)

  VastaaPoista
 6. Tuota on kyllä monet suositelleet, pitääkin kokeilla, mulla heinänuhaoireet tuntuu vaan jatkuvan...

  VastaaPoista
 7. Mulla leikattiin nenä 8 vuotta sitten ja sain kotihoito-ohjeeksi hankkia tuon kannun ja huljutella sillä. Vähiin on jäänyt sen käyttö sittemmin (joka on siis pelkästään hyvä asia), mutta aina tarpeen tullen nuhan uhatessa sen kaivan tuolta kaapista. Käyttö ei itse asiassa ole musta koskaan ollut erityisen "ällöttävää" vaan tosi helppoa. Kunhan ei yritä hengittää nenän kautta...

  VastaaPoista
 8. Lilou, kiitos viimeisestä, oli hurjan mielenkiintoinen tilaisuus. Juostiin siskon kanssa ysin junaan, hyvin viihdyttiin!

  Sarvikuonoa olisi kiva kokeilla, oon ihan nuhanenä ja allerginen kaikille! :)

  VastaaPoista
 9. Täällä myös Sarvis käytössä, helpottaa heinänuhaoireita. Vauvalla käytössä NenäFrida, jossa samaa periaatetta; se on niin tottunut käyttöön, että nauraa nenää tyhjennettäessä! :)

  VastaaPoista
 10. hyih! Mulla on punainen sarvikuono ollut kotona jo kymmenen vuotta. Olen piilottanut sen perimmäiseen kaappiin. Me ei tykätä toisistamme.

  VastaaPoista
 11. käytän sarvikuonoa flunssassa ja allergiseen nuhaan alkukesästä. se toimii muuten loistavasti, mutta joskus on nenän limakalvot niin turvoksissa, että vesi ei tahdo mennä läpi. Silloin olen tehnyt niin, että laitan ensin nenäsuihketta ja huuhtelen vasta muutaman minuutin päästä, kun se on vähän vaikuttanut ja vesi menee taas läpi.

  VastaaPoista
 12. Mulla on myös tuo sininen sarvikuono ja se on ihan huippu vehje. Itsellä ei ole allergioita, mutta käytän viimeistään silloin kun flunssa/räkätauti/tukkoinen olo pukkaa ja huuhtelun jälkeen tuntuu kuin leijuisi ilmassa. Muistan, että ekat käyttökerrat ei ihan mennyt putkeen, mutta nykyään se ei ole hampaiden pesua kummallisempaa.

  VastaaPoista
 13. Voi kun symppis otus ohjeineen :) Itse en ole tuohon tutustunut, mutta se on ihan totta, että täällä "merellisessä kulttuurissa" Välimeren rannalla uskotaan vahvasti suolaveden hoitaviin vaikutuksiin, oli kyse sitten heinänuhasta tai taiveihottumasta. Aivan erityisen tärkeää siis on käyttää merisuolaa, koska jodi on kuulemma niin terveellistä ;) Ja kieltämättä esim. laitesukellusta harrastaessani nenäontelot pysyvä pakostakin puhtaina ja heinänuhakin helpottuu, kun nenä on siis sukeltaessa täynnä vettä (ja 20 metrissä on ihan kiva paine :)) Muuten Italiassa käytetään jo ihan vauvasta saakka paljon sellaisia sähkökäyttöisiä höyryhengityskoneita kaikkien ylempien hengitysteiden sekä korvatulehdusten hoitoon, siis fysiologisen liuksen sekaan lisätään ihan asialtaasia lääkkeitä, joita hengitetään maskin kautta. Suomessa en koskaan törmännyt moiseen hoitomuotoon, täällä se on ihan peruskauraa.

  VastaaPoista
 14. Se toimii todella hyvin. Kun asuin Egyptissa, oli nessu tukossa koko ajan. Sita sai tyhjennella tasasin valiajoin. Loisto nekku on.
  xx

  VastaaPoista
 15. I'm lacking, juu, ihan sama juttu, eka kerta tuntui aivan hirveältä, just kun ei osannut tehdä mitään sille vesinenätunteelle. Nyt ei tunnu ennää missää :)

  Katz NYC, se tunne muakin hirvitti, inhottava. Mutta menee ihme kyllä ohi tosi äkkiä, eli nykyään sitä ei enää tule! Jos kestät ekat pari kertaa, sitten helpottaa :)

  Alma, jee, hei kiitos, mahtavaa saada ihan asiantuntijan kommentti! Tuohon voin näin käyttäjänäkin samaistua, sillä nuha ei päässt normaaleihin ämpärillisiä-räkää-päivässä-mittoihin tällä kertaa.

  nda, haha, mahtava huomio, toi on mennyt mulla ihan ohi! hihii, hetken sillä sarvikuonolla varmaan kestää ryömiäkin sinne nenään :D

  Nina, joo meillä kanssa tyttö nauraa ihan hervottomana, kun "äiti pesee nenää" :D

  Anonyymi, suosittelen kyllä, hinta ei nimittäin ollut kovinkaan hurja, harmi kun en muista mitä kustansi. Ja muista ostaa hienorakeista merisuolaa kanssa, perussuola (pan yms ) ei käy :)

  COCO, hieno oli, ja oli kiva nähdä. Siskosi oli hurjan kiva, ihan samanlaisia olitte :) Ja eikun sarviskauppaan!

  K, meillä on kanssa nenäfriida, ja se on noin miljoonakertaa parempi kuin mikään pikkuniistäjä, joista ei ole yhtään mihinkään!

  LILI, pitäiskö sun vaan vähän jutella sen kanssa. Jos te lähentyisitte uudelleen?

  Nna, joo, jos on kovin tukossa, ei kyllä ihan heti onnistu. Itse tein silleesti, että koetin jonkin aikaa valutella, ja sitten pidin taukoa, ja taas uudestaan, niin pikkuhiljaa alkoi toimimaan, nenäsuihkeet kun ei mulle oikein sovi. Mutta tuo vie kyllä aikaa.

  Riikka, allekirjoitain koko kommenttisi, ihan samat fiilikset!

  Vera A., eiks oo, tosi hellyyttävä. Sulla tulee harrastuksen puolesta nenä pumpattua vähän kuonoakin tehokkaammin :D Tuo höyryhengityssysteemi on mulle ihan vieras, hassu juttu, että eurooppalaisissa maissa on näin eri käytännöt. Mielummin kokeilisin tuota, kuin antaisin babylle antibiootteja.

  VastaaPoista
 16. Inaria, aika hassua, miksiköhän se siellä tukkosi? Ilmastointi? Mutta pääasia, että apu löytyi :)

  VastaaPoista
 17. Piti vielä tarkentamani, ettei se nenä siis aina ole sukeltaessa täynnä vettä, koska maski estää sen, mutta koska maskin joutuu usein irrottamaan veden allakin, niin sinne saattaapi sitä vettä vilahtaa, kun tyhjää maskia vedestä :)

  VastaaPoista
 18. Vera A, haha, tässä siis ainakin tuli kaikille selväksi se, että en ole koskaan sukeltanut (vapaaehtoisesti) -eli mulla on aina nenä täys vettä :D

  VastaaPoista
 19. Huono (lue: olematon) ilmanlaatu laittoi paan sekasin, boo!

  VastaaPoista
 20. Poikakaveri on käyttänyt jo 10 vuotta. Sillä tulee tosi herkästi poskiontelontulehdus. Itsekin ajauduin poskiontelosairasteluputkeen pari vuotta sitten. Viime keväänä aloin käyttää sarvikuonoa myös. Se on kyllä ollut hyvä peli! Tänäänkin viimeksi aamulla lorauteltiin :) Inhottava syysflunssa päällä :(

  VastaaPoista
 21. Miehellä on tuommoinen ja olen pari kertaa kauhulla seurannut toimitusta :)) Tekee varmasti hyvää, mutta mulla on kammo, kun uidessa menee helposti vettä nenään ja sattuu niiin hitsisti. Tosin mies sanoi, ettei tuo satu ollenkaan sen veden lämpötilan+suolan ansiosta. No, toistaiseksi tyydyn vaan katselemaan ;)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kommentit ovat mitä lämpimimmin tervetulleita ja toivottuja :)