perjantai 3. joulukuuta 2010

Pikkuvarpaille

Olen vähän huolissani siitä, miten muruseni pikku perunat tarkenee talvisaappaissa, kun puuhastelevat päivähoidossa tosi pitkiäkin toveja ulkosalla. Pari kertaa illalla kotiin noudettaessa jalat ovat olleet ihan kylmät ja punoittavat. Voi itku!

Kenkänä meillä on Eccon Goretex-talvisaappaat+tavallinen sukka+villasukka. Korviini kantautui puheita, joiden mukaan goren kanssa ei saa käyttää sekoitesukkia, toiset puhuivat, ettei missään nimessä villasukkaa, ja kolmas että ei ainakaan kahta sukkaa. Kuulemma kaikki kaupunkilegendaa, ja mikä vaan sukkavalikoima kelpaa, villasukka tosin lämmittää märkänäkin. No, yhtä kaikki, jokainen systeemi on kokeiltu, eikä mikään tunnu kovin lämpimältä vaihtoehdolta.

tretorn

Sain jo pari kuukautta sitten ilokseni Ellokselta 50 euron lahjakortin, jonka päätin käyttää tyttösen kenkiin. Viime vuonna meillä oli aivan erinomaiset kokemukset Tretornin karvavuorellisista goretexeista, joten kun ne näin valikoimissa, ei tarvinnut enää yhtään pohtia. Hennon vaaleanpunaiset kengät tosin eivät enää olleet mallistossa, joten ne korvattiin tuolla räväkämmällä musta-oranssilla parilla.

Nämä popot eivät ole päiväkotikäyttöön tai lumiulkoiluun oikein sopivat lyhyen vartensa vuoksi, mutta ovat pitäneet jalat tosi lämpiminä esimerkiksi lyhyemmillä pyrähdyksillä ja kaupunkireissuilla, kun ei olla hangessa kahlattu. Nyt kengät saapuivat, ja olivatkin sitten loppuillan tytön jalassa, viis siitä, että ovat ainakin numeroa liian suuret. Hmm. Korjaan. Toisessa jalassa on kyseinen nilkkurikenkä, ja toisessa kullanvärinen balettitossu. Yritä siinä nyt sitten jotain saada kuvattua :)

44 kommenttia:

 1. Voi että nuo lasten kengät ovat söpöjä! :)

  VastaaPoista
 2. Kokeilkaapa Kuoman talvisaappaita ja sinne lampaankarva-pohjalliset ja villasukka! Meillä ainakin pysyy niissä jalat lämpiminä 20 asteen pakkasellakin! Eihän ne Kuomat kovin kauniita kenkiä ole, mutta kovalla pakkasella pitää vähän tyylistä tinkiä. Myös Vikingin Gore-Tex talvikengät ovat hyväksi havaittu! Sinne sitten villasekoitesukka.

  VastaaPoista
 3. Ei ne goret meilläkään lapsukaisten varpaita pidempään ulkoillessa pitäneet lämpiminä. Ja kaikenlaista sukkaa kokeiltiin. Lopulta oli taivuttava ja hankittava ne perinteiset Kuomat - ne ei ole nätit, eikä lestiltäänkään ilmeisesti kovin hyvät, mutta on varpaat lämpimät kovemillakin pakkasilla ja sehän se tärkeintä. Leudomman kelin kenkinä ja kauppa-/kaupunkireissuilla on sitten Eccon gore-texit. jotka ovat ihan loistavatn laadukkaat ja istuvat ainakin meidän lapsille tosi hyvin jalkaan. Nuo Tretornit ovat kyllä tosi söpöt, miksenhän ole niihin kiireissäni koskaan edes törmännyt :-)

  VastaaPoista
 4. Noi on ihanat. Meidän kaupunkikettu lampsii nyt UGGeilla ja ovat olleet yhtä näpsät, kun äidilläkin. Pakkaskeleille ykköset ja lapsen koossa ihanan näköiset.

  VastaaPoista
 5. Villapohjallinen (mielellään vielä sellanen missä on se alumiini siellä alla eristeenä) on kyllä mahdottoman hyvä lisälämmitin kengässä kuin kengässä. Maa on jäässä ja pohjan kautta se kylmä tulee, alumiinikerros estää enempiä kylmää tulemasta kenkään ja estää lämpöä karkaamasta kovin äkkiä. Jos ei muuten kenkään mahdu niin lasten kengissä on monesti irrotettava sisäpohja, jonka lämpöpohjallisella voi korvata.

  VastaaPoista
 6. Talvikeleillä kannattaa ostaa kunnon talvikengät, goret ovat vähän kuin välikausijuttu, esim. Kuomat tai ruotsalaisella Kavatilla on hyviä (Brandos myy). Hyvä livekauppa, lasten kenkiä, on Espoon Lippulaivassa Kenkä-Pertti ja asiantuntevat myyjät.

  VastaaPoista
 7. Meillä ollu alusta asti se ongelma, että neidin varpaat jäätyy vaikka mitä laittais jalkaan. Isommalla ei koskaan ole ollut ees viileät varpaat, pienemmällä aina vähintäänkin viileät, usein kylmät :-(

  Mun mieheni (joka ei kyllä ole insinööri ;-D) on asiaa ihan tosissaan tutkinut ja kaikkein lämpimimmiksi on todettu jopa kai jossakin tutkimuksessakin ihan perinteiset suomalaiset Tepsut, karvavuorella tietysti (Siis edes perinteiset Kuomat eivät meillä pidä neidin varpaita lämpinämä) Tepsut meillä olleet käytössä tähän asti ja niillä on pärjättä. Tänä vuonna ei enää kokoja ollut (olisko niitä kokoon 26 asti), joten olimme taas saman ongelman edessä. Nyt meillä on kokeilussa kenkäkauppiaan suosituksesta ruotsalaiset Kavat. Näillä kovilla pakkasilla on ollu hyvät kokemukset, suosittelen niitä myös.

  :-)
  Tyts

  VastaaPoista
 8. Meillä on ollut vasta tänä vuonna ensimmäistä kertaa tarvetta kunnon talvikengille, vuosi sitten tyttö makasi vielä makuuspussissa töppöset jalassa. Konsultoin siis ystäväpiirin kokeneempia äiti-ihmisiä ja taidettiin löytää kerralla kunnolliset talvikengät: nahkaiset, karvavuorilliset ja pitkävartiset nauhalliset Kavatit. Paksut kumipohjat ja erityistä plussaa vielä siitä että ovat helppo pukea jalkaan... Ja myös ulkonäöstä.

  En oikein itsekään lämpene noille Kuoma-kengille, haalarin lahkeen alle tungettuna eivät kai hirveästi näy eikä niitä muuten käytettäisikään... Jos tästä pakkaset vielä kovenevat, aion hankkia tytölle ihan perinteiset huopatöppöset kumipohjilla, UGGeja kun ei näin pienille käveleville ole oikein löytynyt. Molemmat ovat kai yhtä lämpimiä ja kovilla pakkasilla ei tarvitse miettiä sitä kengän kastumistakaan loskan tms. takia niin paljon.

  VastaaPoista
 9. Löysin äkkiseltään ainakin Ellokselta yhdet Kavat talvisaappaat. Nää ei oo ihan samalaiset kuin meillä, mutta samantyyppiset

  http://www.ellos.fi/DetailPages/DetailPage.aspx?categoryid=35018&productId=278180&SellingFlag=SearchText&SearchBackLink=%2fListPage%2fSearch.aspx%3fSearchText%3dkavat%26ConceptStoreCategoryId%3d%26B%3d1

  VastaaPoista
 10. Kuomat olisikin lämpimät, ellei tytöllä olisi niin hurjan kapea jalka, lonksui tosi kovasti pohjallisenkin kanssa! Harmitti kun tämän huomasin. Tyylillä ei tosiaan pakkasella ole mittään väliä, niin tuumaa äiti kuin tytärkin ;) Sama juttu noissa Vikingeissä, olivat liian leveät, niitä ihan ensiksi katsottiin, kun kuulin paljon kehuja!

  VastaaPoista
 11. Työskentelen kenkien parissa ja olen käynyt mm. Goretex-koulutuksen ja ei se ihan kaupunkilegendaa ole, että suositellaan sitä puuvillasukkaa (tms luonnonkuituista) goretexeihin. Pointtina olisi, että pidettäisiin hiostamatonta sukkaa, koska monet ovat tulleet siihen tulokseen, että kengät vuotavat veden läpi, kun lapsella (tai itsellä) on sukat märkinä ja se kuitenkin on sitten johtunut ihan luonnollisesta jalkojen hikoilusta (kengistä ei ole upotustestissä tullut tippaakaan vettä sisään). Keinokuituiset sukat tahtovat hiostaa ja aiheuttavat tätä epämieluista jalkojen kastumista. Hikoilu voi ihan lapsellakin olla yllättävän suurta ja sukat sitten on tosiaan ihan litimärät. Eli suosittelen kuitenkin käyttämään esim. puuvillasukkaa, jos tällaista kastumista ilmenee :)! Siihen lämpöisyyteen tää ei niinkään vaikuta, mutta onhan ne kengät kylmät, jos sukat on sisällä litimärät.

  VastaaPoista
 12. Tosiaan, Kuomia kaihoisasti täälläkin katselin. Ne tarraversiot pitää nyt vielä tsekata, josko saisi tarpeeksi kireälle. Eccoissa on juuri se hyvä puoli, että istuvat tosi hyvin. Meillä on nyt kylmimmille ilmoille Uggit, jotka on ihanan lämpimät, mutta eivät kyllä yhtään tue nilkkaa, eli eivät oikein käy pidempiin telmimisiin.

  VastaaPoista
 13. Meillä onkin tuollainen, hyvä vinkki, miksen ole tajunnut! Ja on vielä samaiset Eccot kokoa suurempanakin odottamassa, eli sinne ainakin mahtuu. Nyt villapohjallinen on ollut vain saappaissa ja nahkakengissä, käynpä heti testailemassa :)

  VastaaPoista
 14. Nuo on kyllä tosi hyvät -ja samoin on Uggit! Ihanan lämpimät, mutta tosiaan noissa pihaleikeissä juostessa kaipaisi vähän tukevampaa tossua!

  VastaaPoista
 15. Eihän goret ole mitkään pakkaskengät! Meillä on lapsilla erikseen goret märälle nollakelille ja pakkasiin kunnon talvisaappaat. www.pikkujalat.fi löytyy hyviä vaihtoehtoja, esim. Grunlandin kanadansaappaat on meillä hyviksi havaittu. Ruskovillalta villaiset pohjalliset ja parit ohuet merinovillasukat jalkaan niin, että kenkä ei ole "täyteen tupattu", niin pitäis pysyä varpaat lämpimänä :)

  VastaaPoista
 16. Kavatilta voisikin katsastaa popoja, jos olisivat vähän kapoisemmat kuin nuo Kuomat! Niitä ei ollakaan sovitettu.

  VastaaPoista
 17. Goretexin kanssa ehdottomasti villasta ja synteettisistä kuiduista sekoitetut sukat, jotka siirtävät kosteutta iholta kalvolle, joka haihduttaa sen pois. Harmillista että lapsille on tarjolla liian tukevia kenkiä. :( Ja niitä kauniita ja hyviä kenkiä on vaikea löytää myös aikuisille.

  VastaaPoista
 18. Me ostimme 3-vuotialle Sorelin tyyppiset Kamik-talvisaappaat Brandokselta. Ovat kyllä olleet tosi hyvät. Poika on lähinnä valittanut, että varpaat on liian kuumaat... Goretexkengissä taas varpaat palelivat.

  VastaaPoista
 19. Hei! Suosittelen kokeilemaan Alu-star pohjallista, jossa siis alumiini ja lampaanvilla päällekkäin ja alimmaiseksi villasekoitesukat ja päälle tavalliset villasukat. Toimii meillä mainiosti myös goreissa.
  T: Nitta

  VastaaPoista
 20. Näin äkkiseltään kun mietin ...4 lasta on kengitetty viimeisen 13 vuoden aikana niin kuomat ovat olleet ylivertaiset mihin tahansa muihin kenkiin verrattuna. Täällä Hollannissa tuli nyt äkkipakkaset ja onneksi olin säilyttänyt tyttöjen mustat kuomat jotka ostin viime talvena Suomesta ennen tänne muuttoa. ylläty son ollut melkoinen kun ne ovat saaneet aivan älyttömän hyvää palautetta siitä että ne ovat TYYLIKKÄÄT ja ihmiset ovat kyselleet että mistä saa ostaa . Heh, ei olis kyllä aiemmin tullut mieleen...

  VastaaPoista
 21. Hei,

  Ei ihan liity tähän postaukseen... Sinulla on kokemusta ugg:eista, minulla vasta yhdeltä päivältä ;D Kun ymmärtääkseni kengät ei saa kastua, mutta miten siinä onnistuu, jos kulkee tuolla lumipyryssä ja kengät kuorruttuu lumella ja pakkohan niiden kanssa on sisään tulla? Silloinhan pinta kastuu väistämättä lumen sulaessa? Yritin kopistella suurimman osan ulos, mutta silti kastui. Suojasin ugg:in suihkeella, sen kai pitäisi auttaa vähän. Tuhoanko kengät, jos kastuvat hieman päivittäin, pitääkö käyttää lumettomilla ja kuivilla keleillä? :)

  VastaaPoista
 22. AIka hassua, että noita Eccon goreja myydään nimenomaan talvikenkinä! Jotenkin menee oudoksi, että TALVIkenkiin pitäisi laittaa vielä pohjallista ja useampaa sukkaa. No, johtunee varmasti valmistusmaan keliolosuhteista. Mutta tuo on kyllä totta, että kun on tilaa varpaille, pysyy jalkakin lämpimänä.

  VastaaPoista
 23. hih, ei ne tosiaan mitkään suunnittelun kukkaset ole minunkaan silmiini, mutta mieluusti sellaiset laittaisin typykälle ylivertaisen lämmön vuoksi!

  VastaaPoista
 24. Kiitos vinkistä, tämä menee ehdottomasti kokeiluun :)

  VastaaPoista
 25. Oletko tutustunut Kämp Gallerian Vincent -liikkeeseen? Mä ostin sieltä pojalle melkoiset karvatöppöset, ja niihin ohuet villasekoitesukat alle. Kuulemma pitäs laittaa kovilla pakkasilla ensin ohut villasukka ja sit vielä paksumpi villasukka päälle. Puuvilla kostuu hikoilusta, joten sitä ei suositella. Uskoisin, et näillä pärjätään tää talvi.

  VastaaPoista
 26. Oi vitsi, ne on niin suloisia ne tepsut, olen stokkalla katsellut joskus :) Tuo Kavat tuntuu olevan hyvässä huudossa, eli täytyy tutustua tarekmmin heti kun tulee vastaan. Nyt tyttö tosi on sairaana, eli ei "onneksi" tarvitse heti kenkäkauppaan juosta vaan voin kerätä nämä hyvät vinkit talteen!

  VastaaPoista
 27. Näin se menee, harmillisen iso osa valikoimasta ei taida olla kävelyyn tarkoitettuja ;)

  VastaaPoista
 28. Kuulostaa järkiperäiseltä, ja miten itsekin asiaa olen ajatellut. Ei meillä ainakaan ole yhdetkään goret vettä läpi päästänyt, ja jos sukat on olleet märät, se on sitten mennyt sieltä varren kautta lunta tai vettä sisälle. AInakin meillä lapsi hikoilee minusta yllättävän paljon jaloista, ja jos sitten olisi vielä keinokuituiset sukat, niin hui miten tulisikin äkkiä vilu!

  VastaaPoista
 29. Juu, itselläni on kahdet Uggit, toiset on jo kolmisen vuotta vanhat mutta edelleen hyvässä kunnossa. Ovat säilyneet sellaisina, kun olen suojannut ne just tuollaisella suihkeella, ja oikein lumisesta kelistä sisään tullessa huolellisesti kopistellut lumet pois päältä, että eivät ole päässeet vettymään. Onhan niissä pinnassa ollut siis vähän kosteutta, mutta eivät ole ilokseni kärsineet :) Ihan rohkeasti siis vaan käyttöön, mutta vältä sellaista ihan märkää keliä eli loskaa tai räntä/vesisadetta, sitä eivät kyllä kestä hyvänä.

  VastaaPoista
 30. Kiitos vinkistä, olen vain mennyt ohi tuosta liikkeestä, on ollut nimittäin aina suljettu omiin kulkuaikoihini illalla. Minkä merkkiset tallukkaat löysit? Karvatöppöset kuulostaa nimittäin ihanalta. Ja uusia villasukkia pitääkin muistaa ostaa, kun jalka on taas kasvanut :)

  VastaaPoista
 31. Meillä lapset kulkee kovilla pakkasilla huopikkaissa ja villasukka sinne sisään vielä. Varpaat ei ole olleet koskaan kylmät. Toisiksi nuorimmalle hommasin myös lapikkaat.

  VastaaPoista
 32. Meillä on hyväksi todettu ne tepsut, pohjallinenkin on ihanan paksua lampaankarvaa. Nyt niitä saa herkkuväreissä mm vaaleanpunaisena, meillä on valkoiset. Gorekengillä pärjätään tuonnen -10 asteeseen asti, mutta sitten pitää laittaa nuo kunnon pakkaskengät.

  VastaaPoista
 33. Meillä olis käyttämätttömät vaaleanpunaiset Tretornit, karvavuorilla, myynnissä ,,
  kokoa 27
  olivat liian pienet typykälleni, eikä nettiputiikista tilattuja kannattanut lähettää takaisin.
  ja tuolla ne nyt varastoituu vaatehuoneessa..
  :)

  VastaaPoista
 34. Siellä myydään kai vaan niiden omia merkkejä eli:

  http://www.vincentshoestore.fi/

  Menee hassusti jo seiskalta kiinni. Siellä myydään myös sukkia ja kerhotossuja sun muita. Mun valkkaamia kenkiä en löydä sivuilta, mutta samantyyliset kuin muut talvikengät... Siistit ja helppo laittaa jalkaan, simppelit mustat, joissa karvareuna ja -vuori. En sitten tiedä onko niissä liian lyhyt varsi, toivottavasti ei. Mun muksu ei ole niin raju lumessaleikkijä kuitenkaan.

  VastaaPoista
 35. Eikö se mun kommentti nyt tullutkaan perille... No kuitenkin, myyvät omia merkkejään ja menevät jo seiskalta kiinni, ihme kyllä. Ihan kivoja kenkiä: http://www.vincentshoestore.fi/

  Ostin mustat ja simppelit karvareunuksella ja -vuorilla, ei ollut muissa enää kokoja... En tiedä onko ne liian lyhyet varresta, toivottavasti ei. Ainakin lämpimät.

  VastaaPoista
 36. Olen yrittänyt vastata jo pari kertaa tähän viestiin, mutta ei jostain syystä tule perille... Tosiaan, liike myy omaa Vincent-merkkiään, heillä on nettisivutkin. Ostin itse mustat simppelit karvakengät. Liike menee jo seiskalta kiinni, ihan hassua.

  VastaaPoista
 37. Sori, ei ihan järki tajuu, miten johde(alumiini) voi toimia eristeenä?

  VastaaPoista
 38. Nyt kysyit kyllä sellaiselta henkilöltä, jolla ei ole haisuakaan asiasta :) Ingen Ahning!

  VastaaPoista
 39. Kuomat! Olen vuosien varrella työskennellessäni päiväkodissa nähnyt monenlaista ja monenhintaista lasten talvijalkinetta. Päiväkodissa ulkoillaan paljon - 3 - 5 tuntia päivässä riippuen lapsesi iästä, hoitoajoista ja lapsiryhmän tarpeista. Kuomat tai ihan perinteiset huopatossut pitävät varpaat lämpimänä.
  Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen voiko varusteita kuivata kuivurissa ja tuoda runsaasti nimikoituja vaihtovaatteita... Ja loskasäällä ehdottomasti vuorelliset kumpparit.
  Joskus tuntuu siltä, että uudet tekniset lastenvaatteet ovat välillä liiankin hienoja ja lämmittävät lähinnä vanhempien mieltä jotka haluavat lapsellensa vain sitä kaikista parhainta. :)

  VastaaPoista
 40. Juu, kuten olenkin jo useampaan kertaan kommentteihin vastannut, kuomien lämpö olisi just sitä mitä hakisin, mutta lesti ei käy sitten laisinkaan. Meillä päiväkodissa ihme kyllä ei ole tarvinnyt vielä kertaakaan vaihtovaatteita käyttää, vaikka niitä on laatikko pullollaan, tiedä sitten miten saavatkin lapset pysymään niin kuivana ja vaatteet puhtaana. Juuri pari viikkoa sitten huomasin, että likimain kaikki vaihtovaatteet olivat jääneet pieneksi siellä laatikossa! Kurasäällä tai vähänkin kostealla laittavat aina kurikset haalareidenkin päälle, eli se taitaa säästää kuivausurakalta sitten, vaikka lapset onkin aika kömpelöitä toppahaalaressaan ja kurakamppeissaan!

  VastaaPoista
 41. Heippa!

  On gore-kenkiä toki myös talvikenkänä, eivät siis ole ainoastaan välikauteen tarkoitetut.
  Tosin goret eivät pidä jalkoja lämpiminä yhtään kovemmilla pakkasilla, ovat paremminkin sellaiset loska-/suojakelin kengät.
  Meillä on molemmilla lapsilla tepsut ulkoilukäytössä nyt kovemmilla pakkasilla.
  Sen lisäksi, että ovat sisältä lampaanvillaa ja superlämpöiset, ovat ne myös ulkoa täyttä nahkaa eli siis kauniit. :)
  Ovat myös oikein hyvät lapsen jalalle, joten näissä on oikeasti hyvä liikkuakin.
  Tepsuja saa stokkan hintoja edullisemmin suoraan tehtaanmyymälästä, mutta minä sain juuri omani viiden viikon odotuksen jälkeen, joten jonoa on.
  Prismoissakin on mustia ja tummanpunaisia, Boutique Lillisissä suklaanruskeita ja vaaleanpunaisia.
  Uusimmassa postauksessani näkyy mustat ja ruskeat lasten jalassa, jos kiinnostaa kurkata. :)

  VastaaPoista
 42. Unohtui vielä mainita, että tepsutkin on käsitelty vedenkestäviksi. :)

  VastaaPoista
 43. Tepsuista; niitä saa tilaamalla kokoon 30 saakka. Mites ihan vaan töppöset pohjallisella+villasukalla? Liian monet sukat voi tehdä kengän ahtaaksi, ja ei jää tilaa ilmalle, se pistää palelemaan

  VastaaPoista
 44. Ei missään tapauksessa puuvillasukkaa talvella jalkaan! Kun puuvilla kostuu jää kaikki kylmä ja märkä ihoa vasten eikä lämmitä yhtään vaikka olisi villasukatkin jalassa. Pelkät villasukat (huom.oikeeta villaa eikä mitään akryyliä!) tai sitten tekniset sukat alle ja villasukat päälle. Esim. vaelluskengissä (ovat yleensä goretex-vuorattuja) pitäisi ehdottomasti käyttää teknisiä sukkia eli vaellussukkia eikä puuvillaisia. Puuvillaiset "tennisukat" pitäisi hävittää koko maapallolta!!!!! Tekniset sukat siis siirtävät kosteuden seuraavaan kerrokseen ja goretexeissä ollessa sitten ulkoilmaan. Goretex on siis vettäpitävä, mutta ulospäin hengittävä ja kosteutta poistava kalvo.

  Tää sukka-asia toimii siis ihan samalla tavalla kuin muukin pukeutuminen, alle tekninen ja hikeä siirtävä alusasu, sitten välikerros esim. ohutta fleeceä ja tarvittaessa vielä paksumpi kerros (villapaita tai paksumpi fleece) ja sitten se kuori goretexiä. Näin ei palella vaikka hikoisit liikkuessa ja pysähtyisit niin ei tunnu se ihoa lähin kerros inhottavan kylmältä.

  Kukin toki kulkee tyylillään, itse pidät varpaat lämpiminä villasukilla, huopatöppösillä ja huopavuorisilla kumisaappailla. Pääasia ettei palele!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kommentit ovat mitä lämpimimmin tervetulleita ja toivottuja :)